Перейти до основного вмісту

Зовнішнє оцінювання з історії України.



Поради старшокласникам.
На сьогоднішній день тестування стало нормою для випускників українських шкіл, обов’язковим елементом системи освіти.
Ваше сертифікаційне оцінювання є обов’язковим і неупередженим оскільки здійснюється зовнішніми, стосовно навчального закладу, інституціями із застосуванням стандартизованих тестових завдань, відповідних процедур проведення тестування і технології безособової перевірки.
Зовнішнє оцінювання з історії України відбувається в письмовій формі. Кожен випускник, який проходить тестування,отримує індивідуальний екзаменаційний комплект, що складається з тестового зошита і бланка відповідей до нього.
До екзаменаційного тестового комплекту вміщено тестові завдання різної форми: завдання з вибором однієї правильної відповіді, завдання на встановлення відповідності (логічні пари), завдання на встановлення правильної хронологічної або логічної послідовності.
Викладаючи більше 30-ти років виключно у 10-11 класах і приймаючи участь в якості відповідального за пункт проведення ЗНО, в усіх основних сесіях, я наважуся дати декілька рекомендацій вам-майбутнім абітурієнтам.
1. Безпосередньо до ЗНО готуватися починайте якомога раніше. Матеріалу багато.
2. Не починайте з «чистого листа», ви вже маєте певний багаж знань, історію ви вчили протягом семи шкільних років і вона є невід*ємною часткою нашого життя (телепередачі, книги, фільми, екскурсії, назви вулиць тощо).
3. Пам’ятайте древню мудрість: той хто навчається, схожий з тим, що гребе в човні проти течії, варто підняти весла і течія відносить назад.
4. Вчіть одночасно двома способами:
А) «послідовно», використовуючи посібники до ЗНО, де навчальний матеріал подано конспективно, аби привернути увагу до основного, нагадати канву історичного процесу, допомогти відновити в пам’яті логіку історичних подій та явищ, найважливіші дати та персоналії; 
Б) «наскрізно» - охоплюючи весь матеріал одночасно при проходженні он-лайн тестування основних і пробних сесій, викладених на Яндексі. 
5. Зверніть увагу, що в програмі є «Перелік пам’яток архітектури та образотворчого мистецтва, обов’язкових для розпізнавання абітурієнтами». Краще всього запам’ятовуються вони, також, при проходженні он–лайн тестування. Видані посібники ефективніші  при повторюванні. 
6. Не лінуйтеся працювати з контурними картами і атласами, лише так ви відчуєте рух історичного часу, зміни кордонів, процеси зникнення і утворення держав.
7. По ходу навчання робіть власні нотатки, по ним легше за все повторювати пройдене, короткі записи «освіжатимуть» знання подій, дат, назв, імен.
8. Інтернет пропонує неоціненну допомогу вміщаючи в собі велику кількість відеоматеріалів. Обов’язково перегляньте чотирисерійний документальний фільм польського кінорежисера Єжи Гоффмана «Становлення нації», український проект – «20 кроків до мрії», мультиплікаційний варіант: «Історія України»(2009).
9. Не влаштовуйте собі «канікул» на уроках, намагайтесь максимально «експлуатувати» вчителя, тренуючи свої пам’ять і логіку. Зважте чи дійсно вам потрібні курси чи репетитор, можливо краще зосередитися на самоконтролі.
10. Під час ЗНО боріться до останньої хвилини. Нізащо не впадайте у відчай. Відомі вам завдання виконуйте зразу, незрозумілі залишайте наостанок.
Бажаю успіху!
Працюйте і успіх не забариться!
Вчитель історії М.І.Орловський