Перейти до основного вмісту

Зі святом Дня захисника України!

               
    У своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року Президент України Петро Порошенко відзначив: «В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати  захисників своєї Батьківщини, а не чужої!»
  Свято встановлене 14 жовтня 2014 року указом Президента України Петра Порошенка №806/2014 має на меті вшанування мужності та героїзму захисників незалежності територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.
  14 жовтня Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни.
   У 1942 році,цього дня, було створено Українську повстанську армію  повстанську армію (УПА) – військово-політичне формування, що діяло в Україні протягом 1942-1953 років, а окремі вогнища супротиву і в 1960-х роках, як озброєне крило Організації українських націоналістів (ОУН).
Боротьба УПА –складова українського визвольного руху 1920-1950 років, з 2015 року вояки       УПА мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті.
Ставлення до УПА в українському суспільстві продовжує поділятися на позитивне ( «борці за незалежність») і негативне («німецькі колаборанти»).
  Слід чітко уяснити, що твердження про співпрацю УПА з німецькими загарбниками є помилковим.
Просто боротьба ОУН і УПА на протинімецькому фронті мала тимчасовий характер і не мала пріоритетного значення, в стратегії українського руху головним ворогом української самостійності визнавався московський імперіалізм.
  Звідки взявся радянський,а тепер російський міф? 
 25 лютого 1941 року між Степаном Бандерою і керівником німецької військової розвідки адміралом Канарісом було досягнуто домовленості про формування з членів ОУН батальйонів «Нахтігаль» і «Роланд» чисельністю 800 чоловік. 30 червня 1941 року у Львові вони проголосили Акт відновлення Української держави. Головою тимчасового уряду став
Я. Стецько-Карбович. Берлін розцінив цю акцію як прояв політичного анархізму і поставив вимогу офіційно відкликати документ. Після відмови членів центрального проводу ОУН (б) німці засадили їх, в тому числі і С.Бандеру, у концтабір.
Батальйони «Нахтігаль» і «Роланд» були розформовані. Із залишків батальйонів було сформовано 201-й поліцейський батальйон, заступником командира якого призначали Романа Шухевича. Після кількох місяців служби на території окупованої Білорусії участь членів ОУН у війні на боці Німеччині завершились.
  Роман Шухевич під псевдонімом генерал Тарас Чупринка став з 1943 по 1950 роки Головним Командиром УПА.
 В квітні 1943 року із добровольців-українців була сформована дивізія СС «Галичина». До ОУН-УПА дивізія ніякого відношення не мала, в 1944 році вона була розгромлена Червоною Армією в бою під Бродами, після чого відведена в тил, де воювала з польськими та югославськими партизанами. В травні 1945 року «Галичина» здалася в полон військам союзників.

З 2005 року в Україні офіційно святкуються річниці створення УПА, воїни якої воювали за свою, українську, справу!